Eren grans edificis construïts per a la higiene dels ciutadans i per fer esport, però, en realitatm eren un centre de vida social, un lloc de reunió i tertúlia.
ESTRUCTURA D'UNES TERMES
Aquests edificis públics constaven de diferents espais i la seva distribució era més o menys semblant en tots els establiments. De segur que les termes de Roma eren les més grans i sumptuoses, i les que hi havia arreu de l'Imperi en devien de ser una reproducció més humil.
A prop de l'entrada hi havia el vestidor (apodyterium), on els banyistes es despullaven i es vestien. Arran de la paret hi havia bancs de pedra per asseure's, i es podia deixar la roba i els objectes personals en uns calaixets encastats a la paret, que eren vigilats per un esclau. La gent pobra pagava els serveis d'un vigilant,el capsarius, que feiaaquest servei per pocs diners.
A continuació, hi havia una sala de pas (tepidarium) amb una temperatura tèbia que preparava els banyistes per al canvi de temperatura de les dues sales restants: la sala per el bany fred (frigidarium) i la sala per al bany calent (caldarium).
A prop del caldari hi havia una habitació més petita (el laconicum o sudatorium), amb altes temperatures per fer suar el cos;es podia regular la temperatura amb una obertura que hi havia el sostre, que podia obrir-se i tancar-se a voluntat de cada banyista.
Hi havia també una sala per a massatges anomenada unctorium.
Adossats a les termes es podien trobar uns locals (popinae) on es venien begudes i menja. Sovint, es podien sentir els crits dels venedors oferint els seus productes als banyistes.
Qui volia fer exercici podia anar a la palestra (palaestra), que generalment era un pati portificat.
A més dels espais esmentats, a les grans termes hi solia haver-hi jardins per passejar, una biblioteca, una sala per a reunions, etc. Amb tots aquests ingredients, les termes es van convertir en un centre de vida social. L'activitat que hi havia era intensa, i també ho eren el soroll i la cridòria.
La calefacció i l'aigua calenta s'obtenien gràcies a l'aire calent que, procedent de l'hypocaustum, s'escampava per sota del paviment. L'hypocaust era un gran forn, escalfat amb carbó o amb llenya, que no es trobava en contacte amb el terra, sinó que era suspès per uns pilars.
ORGANITZACIÓ DELS BANYS
Els banys estaven oberts des del migdia fins que es ponia el sol.Quan no disposaven d'espais separats, s'obrien unes hores al dia per a les dones i unes altres per als homes. Si les termes eren prou àmplies, es dividien en dues parts que funcionaven simultàniament. En algunes èpoques de l'Imperi, es va permetre el bany conjunt d'homes i de dones.
Per al bany s'utilitzaven tota mena de pomades i estris: ampolletes d'oli per untar el cos, raspadors arquejats (strigilis) per netejar-se el cos després de l'exercici físic, sosa (producte que actuava com un sabó d'ara) i draps amb diferents textures per eixugar-se el cos.
Els banyistes rics que s'ho podien permetre s'emportaven uns quants esclaus de casa perquè els fessin massatges, els depilessin,etc. Els qui no tenien tants recursos, pagaven el servei dels massatgistes i depiladors que treballaven a les termes.
A les termes s'hi podia entrar pagant una quantitat mòdicam ja que si bé eren propietat de l'Estat, normalment eren cedides en règim d'arrendament a un empresari.
Les termes s'omplien de gom a gom a mitja tarda, quan la gent havia deixat enrere les seves ocupacions i esperava l'àpat més important del dia, el sopar.
No hay comentarios:
Publicar un comentario